ایجاد روکش مناسب روی پروژه‌های چاپی ازجمله مراحل مهم پس از چاپ می‌باشد. هر پروژه چاپی با توجه به کاربردی که دارد نیاز به نوع یا انواع خاصی از روکش خواهد داشت.
روکش‌های مورد استفاده میتوانند با هدف ایجاد جذابیت بصری یا با هدف ایجاد استحکام و افزایش ماندگاری، موجب بالاتر رفتن سطح حرفه‌ای محصول نهایی شما شوند.
پوششی که برای محصول چاپی مورد استفاده قرار میگیرد میتواند نقش محافظ محصول را در برابر رطوبت، استهلاک، ساییده شدن و موارد اینچنینی، ایفا نماید. گاهی هم پوشش‌ها صرفا جهت زیباسازی محصول مورد استفاده قرار میگیرند که تاثیر عمده‌ای روی اهداف تبلیغاتی خواهد داشت.


به منظور انتخاب بهتر نوع پوشش محصول خود بایستی اطلاعاتی در رابطه با انواع پوشش‌ها داشته باشید. پوشش‌هایی که معمولا در صنعت چاپ کاربرد دارند شامل موارد زیر میباشند.

پوشش سلفون:

متداول‌ترین نوع پوشش مورد استفاده در پروژه‌های چاپی پوشش سلفون میباشد. این نوع پوشش نقش عمده‌ای در افزایش استحکام محصول و حفظ آن در برابر رطوبت و مواد روغنی ایفا مینماید.
پوشش سلفون به صورت لایه ای نازک توسط دستگاه های مخصوص روی کار چسبانده میشود. نازک بودن این پوشش سبب انعطاف پذیری محصول نهایی شده و هزینه آن را نسبت به پوشش لمینت کاهش میدهد.
چسباندن سلفون روی محصول به دو صورت حرارتی و ساده صورت میگیرد.

سلفون حرارتی:

همانطور که از نامش پیداست با استفاده از حرارت روی کار چسبانده میشود. درواقع این سلفون خود دارای چسبی است که پس از رسیدن به سیلندر داغ فعال شده و روی کار میچسبد. سلفون حرارتی مرغوب ترین نوع سلفون است و روی کار حباب نمی اندازد.

سلفون ساده یا سرد:

این نوع سلفون برعکس نوع حرارتی بوده و برای چسبانده شدن نیاز به استفاده از چسب کمکی خواهد داشت. در این شیوه ابتدا پوشش سلفون از مخزنی که دارای چسب است عبور کرده و پس از آغشته شدن به چسب روی سطح کار چاپی چسبانده میشود.
سلفون سرد نیاز به حرارت ندارد اما ممکن است پس از چسبیده شدن روی کار حباب های ریزی باقی بمانند.

سلفون مات:

سلفون مات همانطور که از نامش پیداست نور تابیده شده به خود را انعکاس نمیدهد. بنابراین متون در محیط های پرنور هم به سادگی خوانده میشوند. البته سلفون مات باعث میشود رنگ ها کمی کدرتر به نظر برسند.

سلفون براق:

این نوع سلفون به علت براق بودن نور را از سطح خود رفلکس نموده و باعث ناخوانا شدن متون از فواصل دور میشود. اما رنگ ها با استفاده از سلفون براق زنده تر و شفاف تر دیده خواهند شد.

پوشش لمینت:

این نوع پوشش به صورت پلاستیکی شفاف روی کار را میپوشاند. دوام، استحکام، و مقاومت لمینت در برابر رطوبت، مواد روغنی و شیمیایی، بسیار بالاست.
ضخامت لمینت نسب به سلفون بالاتر بوده و درنتیجه هزینه آن نیز بیشتر میباشد. لمینت ها هم همانند سلفون ها دارای دو نوع براق و مات هستند که به دو صورت حرارتی و سرد روی کار چسبانده میشوند.

پوشش یووی:

یووی پیشرفته ترین نوع پوشش برای چاپ میباشد. نام این نوع پوشش از روش خشک کردن آن که توسط اشعه ماورابنفش صورت میگیرد گرفته شده است.
پوشش یووی به دو صورت براق و مات ارائه شده و از نظر سطح پوشانندگی به دو دسته یووی موضعی برجسته و یووی سیلندری تخت تقسیم بندی میگردد.
نوع مات این پوشش به علت زمان بر بودن انجام عملیات و همچنین هزینه بالای آن رواج کمتری دارد.

یووی سیلندری تخت:

هنگامی که بخواهیم تمام سطح چاپی به صورت تمپلات دارای پوشش یووی باشد از این روش استفاده میکنیم. در این روش نیازی به فیلم نبوده و کل سطح کار به یووی آغشته میشود.

یووی موضعی برجسته:

در این روش با استفاده از فیلم های مخصوص که بخش های یووی خورده را مشخص میکنند پوشش یووی روی نقاط خاصی از کار قرار میگیرد. با این روش این بخش ها برجسته تر و براق شده و نمای زیبایی به کار داده میشود.
از یووی موضعی برای بولد کردن مواردی مثل لوگو و نام تجاری استفاده میشود.

پوشش ورنی: